Sighetu Marmatiei

Informatii generale
Municipiul Sighet, cu o populatie de 42.000 de locuitori, este situat la confluenta raurilor Iza si Tisa, foarte aproape de granita cu Ucraina, si este considerat centrul economic si cultural al Maramuresului Istoric.

Denumirea orasului provine fie de la maghiarul Sziget, care inseamna insula, fie de la ruteanul Zeget, fie, mai putin probabil, de la un cuvant dacic care ar insemna cetate. Prima atestare documentara a Sighetului are loc in 1326.

Cele mai multe cladiri din oras dateaza din secolele XIX si XX si au o arhitectura eclectica. Memorialul Victimelor Comunismului din Sighet, proiect demarat in 1993 din initiativa poetei Ana Blandiana si aflat sub egida Consiliului Europei, are ca scop analiza trecutului comunist.

In cladirea fostului penitenciar exista doua expozitii permanente dedicate lui Iuliu Maniu si Gheorghe Bratianu, iar in fiecare vara se organizeaza aici simpozioane la care participa 100 de elevi din Romania si din Republica Moldova care vor sa cunoasca mai bine trecutul Romaniei dintre 1945 si 1989. Una dintre personalitatile marcante ale Sighetului este laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel.
Galerie foto Sighetu Marmatiei
×

Descarca LastMinute si prinde reducerile pe telefon.

  Android   iPhone