Alba Iulia

Informatii generale
Municipiul Alba Iulia este asezat in centrul podisului ardelean, pe valea Muresului. Populatia actuala a orasului este de aproape 70.000 de locuitori.

Alba Iulia este unul dintre orasele cu cea mai bogata istorie din Transilvania. In perioada dacica aici s-a aflat o asezare puternica numita Apoulon. Dupa razboaiele daco-romane aici va fi sediul legiunii a XIII-a Gemina. Apulum capata statut de colonie in secolul II, sub Commodus. Rolul localitatii se diminueaza in timpul invaziilor popoarelor migratoare, dar este recapatat spre secolul XI, cand Balgradul devine centrul unei formatiuni feudale.

Dupa episodul devastatoarei invazii tatare din 1241 orasul isi recapata din nou importanta si intre 1291 si 1540 aici se vor tine 51 de sedinte ale dietei Transilvaniei. Intrarea lui Mihai Vitezul in Alba Iulia, pe 1 noiembrie 1599, la trei zile de la victoria de la Selimbar, este un moment memorabil al istoriei romanesti, care va inspira generatiile urmatoare. Alba Iulia va straluci iarasi sub domnia lui Gabriel Bethlen, care a construit aici edificii in stilul renasterii italiene.

Tot din Alba Iulia pleaca impulsul publicarii cartilor in limba romana. In prefata tiparita a Noului Testament de la Balgrad din 1648, eopiscopul Simion Stefan formuleaza ideea unei limbi scrise comune pentru romanii din toate provinciile. In secolul XVIII, dupa intrarea Transilvaniei sub autoritatea Habsburgilor, se ridica o noua cetate dupa planurile inginerului Giovanni Morando Visconti si sub conducerea lui Eugeniu de Savoia.

In actele oficiale Alba Iulia este tot mai des numita Karlsburg sau Alba Carolina, dupa numele imparatului care a dispus construirea cetatii, Carol VI.

Un episod dramatic din istoria orasului este supliciul lui Horea, Closca si Crisan, ca urmare a infrangerii rascoalei de la 1784. In 1918 se ia la Alba Iulia decizia de unire a Transilvaniei cu Romania. In anul 1922 se construieste aici Catedrala reintregirii neamului unde are loc incoronarea regelui Ferdinand si a reginei Maria.

Din 1994, printr-o decizie a Parlamentului, Alba Iulia devine cetate simbol a marii uniri a romanilor. Muzeul National al Unirii din Alba Iulia este adapostit in Cladirea Babilon, un important monument de arhitectura romantica din oras. In prezent muzeul se afla intr-un amplu proces de reorganizare a expozitiei de baza.×

Descarca LastMinute si prinde reducerile pe telefon.

  Android   iPhone