Oradea

Informatii generale
Oradea, situata pe Crisul Repede, in apropiere de Muntii Apuseni, are o populatie de peste 250.000 de locuitori formata din romani, maghiari si germani. Oradea se afla la 10 kilometri de Vama Bors.

Pe aeroportul din Oradea sosesc atat curse interne cat si internationale. Orasul este atestat documentar in 1113, iar cetatea, a carei constructie este atribuita regelui Ladislau I, este mentionata de calugarul italian Rogerius in opera Carmen miserabile cu prilejul marii invazii tatare din 1241.

Localitatea s-a dezvoltat constant de-a lungul evului mediu, dar perioada cea mai prolifica a fost in secolele XIX-XX, cand Oradea capata contururile unui adevarat oras modern. Multe din cladirile reprezentative pentru oras sunt realizate in stil secession.

Un simbol al orasului este Palatul Vulturul Negru, construit la inceputul secolului XX, cu celebrul pasaj acoperit cu sticla care face legatura intre trei strazi. Emblema ansamblului, vitraliul cu vultur negru, a fost realizata in 1909.

Alte cladiri reprezentative pentru stilul secession sunt Casa Fuchs, decorata cu motive florale si ciorchini de struguri, Camera de Comert si Industrie, Palatele Stern si Ullmann.

La Oradea apare revista Familia, una dintre cele mai prestigioase publicatii culturale din Romania, cea in care, in 1866, Mihai Eminescu publica la initiativa lui Iosif Vulcan poezia "De-as avea". Muzeul Tarii Crisurilor, cu sediul in Palatul Baroc, cuprinde patru sectii (istorie, arta, etnografie si stiintele naturii) cu colectii reprezentative. Tot in Oradea se afla muzeele memoriale Iosif Vulcan si Ady Endre.

Daca tot v-ati aventurat in Oradea nu ezitati sa faceti o vizita la Catedrala Ortodoxa. In turnul clopotnita al lacasului de cult, inalt de 55 de metri, se afla o sfera cu diametrul de trei metri care se roteste in functie de fazele lunii, de aici si numele de Biserica cu luna.

Vopsita jumatate in negru si jumatate in auriu, sfera are un ingenios mecanism construit la sfarsitul secolului XVIII de un ceasornicar german. La doar 9 kilometri de Oradea se afla Baile Felix, cea mai mare statiune balneoclimaterica din tara.×

Descarca LastMinute si prinde reducerile pe telefon.

  Android   iPhone