Madrid

Informatii generale
Madrid a devenit capitala Spaniei in primul rand datorita pozitiei sale geografice. Filip II a ales sa mute aici sediul Curtii in 1561 pentru a crea un simbol al unificarii si centralizarii statului, dar si pentru a avea o resedinta unde sa poata primi rapid corespondenta din orice colt al tarii. Pozitia Madridului are intr-adevar cateva avantaje, care au fost observate si folosite inclusiv de maurii care au intemeiat in secolul IX fortareata de pe malul stang al raului Manzares, baza viitoarei metropole. In prezent, Madridul este un oras modern, cu 3 milioane de locuitori. Aici se afla resedinta familiei regale spaniole, precum si sediile centrale ale guvernului, parlamentului si administratiei publice. Intarea in Madrid, prin suburbii pline de blocuri, nu este una placuta, dar strazile din centru creeaza o surpriza placuta. Exista nenumarate cladiri medievale, strazi inguste impanzite de pravalii si de bistrouri care dau in piete largi construite in secolul XVIII. In comparatie cu orasele istorice din Spania ca Toledo, Salamanca, Sevilla, Granada, Madridul este mai putin spectaculos, dar monarhii au reusit sa formeze in timp o impresionanta colectie de arta care constituie baza muzeului Prado si principala atractie turistica. Tablourile au asigurat Madridului un loc privilegiat in circuitul cultural european. Galeriile Reina Sofia si Thyssen-Bornemisza au intarit la randul lor statutul de oras al artei pe care-l merita cu prisosinta capitala Spaniei. Madridul, imortalizat in filmele lui Pedro Almodovar, a devenit si mai frumos dupa ce a trecut printr-un amplu program de reabilitare. In 1992 au fost investiti 500 de milioane pentru a face din metropola spaniola o adevarata capitala culturala europeana. Autoritatile se pregatesc deja pentru jocurile olimpice din 2012, ceea ce inseamna ca Madridul se va imbogati cu noi constructii si atractii turistice.




Galerie foto Madrid

Obiective turistice in Madrid
Biblioteca Nationala, construita in secolul XIX in timpul reginei Isabela II, adaposteste peste cinci milioane de carti. Cladirea, realizata in stil neoclasic, este decorate cu sculpture elaborate si cu coloane corintic. Statuile lui Alfonso X cel Intelept si ale Sfantului Isidor strajuiesc scara principala.
Mai mult...
Exista multe modalitati de petrecere a timpului in aceasta frumoasa piata. In timpul evului mediu negustorii reuniti in congregatii isi vindeau aici bunurile, dar cand Filip II a decis sa-si mute Curtea aici monarhul a hotarat sa foloseasca piata numai pentru ocazii speciale. Forma actuala dateaza de la sfarsitul secolului XVIII, iar statuia din mijloc este cea a lui Filp III.
Mai mult...
Fosta resedinta regala, realizata de arhitectul italian Sabatini la initiativa regelui Filip V, adaposteste o importanta colectie de tablouri de Velasquez, Caravaggio si Goya, dar si piese de sculptura, mobila, tapiserie, sticla, orfevrarie, medalii, portelan si instrumente muzicale. Fiti atenti si la splendidele camerele decorate de Gasparini.
Mai mult...
Muzeul Prado
Considerat unul dintre cele mai importante muzee din lume, Prado adaposteste picturi de Goya, Velasquez, Murillo, Zurbaran, El Greco, Ribera, Titian, Boticelli, Tintoretto, Poussin sau Durer. Colectia de arta decorativa contine si Tesoro del Delfin. Exista de asemenea numeroase sculpturi greco-romane. Cladirea muzeului a fost realizata de Juan de Villanueva la initiativa regelui Carol III. In timpul...
Mai mult...
Familia Thyssen-Bornemisza a adunat de-a lungul timpului una dintre cele mai bogate colectii de arta din lume. Statul spaniol a cumparat in 1993 colectia cu suma de 350 de milioane de dolari si a transformat palatul neoclasic Villahermosa intr-o fabuloasa galerie de arta. Aici puteti sa vedeti capodopere realizate de Van Dyck, Durer, Caravaggio, Rubens, Picasso, Van Gogh, Gauguin, Matisse sau Kandinsky....
Mai mult...
Vezi toate obiectivele
×

Descarca LastMinute si prinde reducerile pe telefon.

  Android   iPhone